Oyun Terapisi

Oyun Terapisi Nedir?

Çocuklar duygularını yetişkinler gibi ifade edemezler. Çoğu zaman duygu ve düşüncelerinin farkında olmadığı için ifade etmeleri de zorlaşmaktadır. Yetişkinler kendilerini sözel olarak ifade ederken çocuklar ise oyun yoluyla ifade eder.  Oyun çocukların fiziksel, bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimlerini destekler. Çocuk oyun yardımıyla dış dünyayı keşfedip, sosyal ilişkileri prova ederek öğrenmeye başlar. Hayatın provası olarak oyun, çocuğun yeni bilişsel ve sosyal becerileri, değerleri ve ahlaki değerlendirmeleri anlamasını ve bunları kendisi ile bütünleştirmesini sağlar. Oyun terapisi çocuğun yaşadığı pek çok duygusal ve davranışsal problem için çözüm sunar. Özellikle kaygı, korku, içe kapanıklık, öfke nöbetleri, saldırgan davranışlar, kardeş kıskançlığı, uyku, yemek ve tuvalet alışkanlığı, sosyal uyum problemleri, boşanma, yas, kayıp ve travma süreci geçiren çocuklar için uygundur. Oyun terapisi çocukta davranış değişikliği ile birlikte sosyal ve duygusal anlamda ilerleme ve genel iyi oluş halini de destekler.

Oyun Terapisi Kaç Yaşa Uygulanır?

Oyun terapisi çocuk sembolik oyun oynama kapasitesi kazandığında yapılabilir, bu da yaklaşık 2 yaş civarında oluşur. 2 yaş ile 11 yaş arası oyun terapisi için uygun yaş aralığıdır.

Oyun Terapisi Kaç Seans Sürer?

Oyun terapisi sürecin çocuğun yaşadığı probleme ve bugünkü haline bağlı olarak değişmektedir. Genellikle haftada bir olmak üzere düzenli şekilde devam etmesi oldukça önemlidir.

Oyun Terapisinin Çocuğun Evde Oynadığı Oyundan Farkı Nedir?

Oyun odasında psikoterapist çocuğu koşulsuz kabul edip, yargılamadan şefkatle kucaklar. Psikoterapist çocuğun oynadığı oyun, oyuncak ile iç dünyasına iner. Çocuğun içinde bulunduğu duygu durumunu anlayabilir. Oyun odası terapötik amaçla özel olarak dizayn edilmiştir. Her oyuncağın metaforik bir anlamı vardır. Oyun terapistinin varlığı çocuğun kendini kabul edilmiş ve anlaşılmış olarak hissetmesine ve kontrol hissiyatına varabilmesine olanak sağlar.

Oyun Terapisinin Yararları Nelerdir?

-Benlik saygısını arttırır.

-Çocuğun duygularını kabul etmesini ve ifade etmesini kolaylaştırır.

-Yaşadıkları problemlerle baş edebilme kabiliyetini arttırır.

-Sosyal ilişkilerde sağlıklı bağlar kurar.

-Sınırları öğrenir.

Danışan Yorumları

0553 810 23 70

Beylikdüzü Psikolog- Uzman Klinik Psikolog Mehtap Ayyıldız

Uzm. Klinik Psikolog Mehtap Ayyıldız

İletişim